Ehem2...pernah makan laksa lemak x?law x prnah jom cuba resepi sy nie..besenye org kelate jer ske laksa lemak nie..sbb tu la kbnyakkan org kelate nie berlemak ckit.hehehe..ape tunggu lg..jom follow resepi sy:)
Bahan-bahan:-
1) Sekilo santan (digunakan untuk mengisar bawang, ikan
dan juga sebagai kuah)
2) Sekilo ikan direbus dengan sedikit garam
3) 10 ulas bawang merah
4) 5 ulas bawang putih
5) Halia
5) selabu bawang besar kuning
6) garam dan gula
7) asam keping mengikut citarasa anda
8) serbuk lada hitam
Cara memasak :-
1- Semua jenis bawang dan halia dihiris kasar dan
diblender dengan santan.Kisar hingga betul-betul lumat dan halus.
2- Ikan rebus dibuang tulang dan diambil isi
sahaja. Kisar isi ikan dengan santan juga.Kisar hingga betul-betul lumat dan
halus.
3-
Satukan semua bahan yang dikisar ke dalam periuk. Kemudian, masukkan lagi lebihan
santan baki dari yang dikisar tu. Kacau sekata tanpa dihidupkan api terlebih
dahulu.
4-
Selepas sekata, barulah dipanaskan periuk tadi. Kacau dengan kerap. Jangan tak
kacau nanti kuah akan jadi berketul-ketul. Masukkan garam, asam gelugor / asam keping,
gula dan serbuk lada hitam.
5-
Selepas rasa sebati dan kuah telah mendidih, matikanlah api dan sedia
dihidangkan. Jangan dibiarkan lama mendidih. Nanti pecah minyak tak best.
Laksa lemak dimakan dengan :-
a) kacang panjang, daun kesum, daun serai dan
bunga kantan dihiris halus digaul bersama. Daun kesum dan bunga
kantan kena sikit jer taw sebab nak baunya jer.
b) taugeh sekadar dibersihkan dan diletakkan dalam
bekas berasingan.
c) timun batang yang dihiris halus dan diletakkan dalam
bekas berasingan.
d) sambal jantan (iaitu cili besar kisar + gula +
garam)
e) belacan yang dihiris kecil dan diletakkan dalam
bekas berasingan.
f) limau nipis dan limau kasturi yang dibelah.
g) garam halus (untuk mereka yang mahu rasa lebih
masin) diletak dalam bekas berasingan.
No comments:
Post a Comment