Monday, 30 April 2012

"Ayam masak lemak cili Api"



Hmm..yg nie ayam masak lemak cili api taw..bkn kari ayam yer..hehe. Biasenye nie masakan org n9 kn?x kisah la ak org klntan pon ak ske jgk ayam masak lemak cili api..sekali ak masak pnyer berapi tlinga..hah, ambik kau..moh ak ajor korang cmne nk tgkap leleh mak bapak korang..haha..


Bahan-bahan:-
>1 ekor ayam dipotong, cuci bersih dan toskan.
>1 liter santan cair
>1 cawan santan pekat (pati santan)
>2 keping asam gelugur
>2 batang serai
>2-3 helai daun limau purut
>Garam dan gula secukup rasa.

Bahan Kisar:-
* 5 biji cili padi
*1 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1cm halia
*1cm lengkuas
*1cm kunyit
*3 biji buah keras

Cara penyediaan:-
1) Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur, dan bahan2 kisar kedalam periuk dan masak dgn api yg sderhana.

2) Tuangkan santan cair.

3) Bila mendidih tambahkan santan pekat, daun limau purut, dan masukkan garam dan gula scukup rsa. Biarkan mendidih seketika. Dah masak bole pdam api dan sedia dhidangkan..

No comments:

Post a Comment